VIII tarptautinis Kretingos senosios muzikos festivalis

Maloniai kviečiame į VIII-ojo Tarptautinio Kretingos senosios muzikos festivalio koncertus!

Šių metų festivalyje nuskambės aštuoni tarptautiniai aukščiausios klasės senosios muzikos koncertai Kretingos pranciškonų bažnyčioje, kurioje saugomi ir seniausi Lietuvos vargonai. Koncertai su šiuo instumentu jau yra tapę neatsiejama festivalio dalimi, o pasaulinio garso atlikėjai – festivalio kokybės ženklu.

Įžanginė festivalio programa vyks birželio 9–27 d., o pagrindinė – rugpjūčio 15–31 d.

www.kretingafestival.lt

Canto Fiorito

Vilniuje veikiantis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, kuriam vadovauja garsus korneto ir išilginės fleitos atlikėjas Rodrigo Calveyra, savo veiklą pradėjo 2013 metais. Ansamblio misija yra tyrinėti ir atlikti Renesanso ir Baroko muziką, ypatingą dėmesį skiriant XVII a. pirmosios pusės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos muzikos paveldui.

„Canto Fiorito“ koncertavo įvairiose šalyse, įskaitant Norvegiją, Austriją, Slovėniją, Lenkiją, Vokietiją, Italiją, Švediją, JK, Estiją, Latviją ir Nyderlandus, inicijavo didelį europinį projektą „Hanzos kelias“, finansuojamą programos “Kūrybiška Europa”. Jo metu buvo surengti koncertai Lietuvoje, Braitono senosios muzikos festivalyje, Hanzos dienose Rostoke, “Jeunesse” festivalyje Vienoje, “Glasperlenspiel” festivalyje Tartu, Bacho kamerinės muzikos festivalyje Rygoje, Amsterdame.

2017 m. Kretingos Pranciškonų bažnyčioje Calveyra inicijavo tarptautinį Kretingos senosios muzikos festivalį, skirtą seniausiems Lietuvoje (1680 m.) vargonams. Kiekvienais metais festivalis pristato garsiausius pasaulio menininkus ir senosios muzikos ansamblius į nemokamus koncertus.

„Canto Fiorito“ repertuare yra Baroko operos spektaklių, tokių kaip Alessandro Stradellos „La Circe“ ir Johanno Sebastiani „Pastorello musicale“ – ankstyviausia išlikusi vokiečių opera. “Canto Fiorito” jau penktus metus įgyvendina koncertų ciklą, skirtą žymiausiam Vilniaus Baroko architektui Jonui Kristupui Glaubicui. Pastaraisiais metais ansamblis aktyviai bendradarbiauja su Klaipėdos kameriniu orkestru, taip pat įgyvendino bendrus projektus su Austrijos, Švedijos, Norvegijos, Lenkijos senosios muzikos ansambliais.

„Canto Fiorito” didelį dėmesį skiria edukacijai ir Lietuvos regionams – suorganizavo ansamblio rezidencijas Paparčių kaime (3 metai) ir Kintų miestelyje (2 metai), kuriose vykdė edukacinę ir koncertinę veiklą vietos bendruomenėms. Be to, ansamblis įgyvendino tarptautinį edukacinį projektą vaikams apie istorinius bažnyčios vargonus penkiuose Lietuvos regionų miestuose.

2014 metais ansamblis išleido kompaktinę plokštelę „Deus Deus Meus“, kurioje skamba XVII amžiuje Vilniuje dirbusio kompozitoriaus Giovanni Battista Cocciola muzika. Be to, 2021 m. „Brilliant Classics“ išleido albumą „Barbara Strozzi“. La voce sola”, kurią „Canto Fiorito” įrašė kartu su ansamblio soliste Renata Dubinskaite. Šiais metais ta pati kompanija išleis jubiliejinę, ansambio dešimtmečiui skirtą „Canto Fiorito” plokštelę „Nuo Romos iki Vilniaus: italų muzikos įtaka Vazų dvare”.

Ansamblio meno vadovas Rodrigo Calveyra, gimęs Brazilijoje, studijavo išilginę fleitą pas Conradą Steinmanną Bazelio „Schola Cantorum“. Tuo pat metu specializavosi viduramžių muzikoje pas Pedro Memelsdorffą Milano „Civica Scuola di Musica“. Vėliau baigė korneto studijas Trosingeno aukštojoje muzikos mokykloje. Calveyra yra nuolatinis garsaus senosios muzikos ansamblio „Cappella Mediterranea“ narys ir jo dirigento Leonardo Garcia Alarcono asistentas. Kaip solistas Calveyra grojo su Brazilijos, Šveicarijos, Italijos, Argentinos ir Lietuvos orkestrais ir jiems dirigavo. Jis buvo Brazilijoje įkurto ansamblio „Instrumentarium“ meno vadovas, su šio ansamblio nariais tokiais kaip Maria Cristina Kiehr ar Manfredo Kraemer, surengė daugiau nei 150 koncertų Pietų Amerikoje ir Europoje. Jis įrašinėja kompaktines plokšteles su tokiomis kompanijomis kaip „Hamonia Mundi France, „Deutsche Harmonia Mundi“, „Ambronay Editions, „Ricercar“, „Calliope“, „France Musique“ ir kt.

Festivalį finansuoja:
Art Mentor Foundation Lucerne
Lietuvos kultūros taryba
Kretingos rajono savivaldybė