Porciunkulės arba Asyžiaus atlaidų šventė

Rugpjūčio 2 dieną visose pasaulio pranciškonų bažnyčiose švenčiama Porciunkulės, arba Asyžiaus atlaidų, šventė.

Porciunkulė – tai Italijos mieste Asyžiuje stovinti mažytė Angelų Marijos bažnytėlė, aplink kurią šiandien pastatyta didžiulė bazilika.

Žodis „porciunkulė“, išvertus iš italų kalbos, reiškia „dalelytė“. Šią mažą bažnytėlę 1209 metais savo rankomis atstatė ir atnaujino pats šventasis Pranciškus. Būtent čia Pranciškus išgirdo Evangeliją ir suprato savo pašaukimą, čia jis priėmė savo pirmuosius brolius ir naujo gyvenimo trokštančią Klarą. Iš Porciunkulės Pranciškus brolius po du išsiuntė misijoms, o 1226 metų spalio 3 dieną būtent Porciunkulėje Pranciškus iškeliavo į dangiškojo Tėvo namus. Taip ši nedidelė Asyžiaus pakelėje stovėjusi koplyčia tapo svarbiu pranciškonų dvasiniu centru. Praūciškoniškajai šeimai ji yra tikras dvasingumo lopšys, kviečiantis į susitaikinimą su savimi, su kitais, su kūrinija ir su Dievu.

Įdomus faktas, kad 1216 metais Pranciškus iš popiežiaus Honorijaus III išprašė Porciunkulei visuotinių atlaidų malonę. „Noriu, kad visi nueitumėte į dangų“, – sakė šventasis Pranciškus. Pagal vėliau patvirtintą privilegiją, Porciunkulės visuotinius atlaidus rugpjūčio 2 dieną buvo galima pelnyti visose pranciškonų bažnyčiose. Nors dabar ištisus metus Bažnyčioje vyksta įvairūs atlaidai, Porciunkulės atlaidai išlieka populiarūs. Juos galima pelnyti rugpjūčio 2 dieną apsilankius ir bet kurios parapijos bažnyčioje. O nuvykus į Italiją ir apsilankius pačioje Porciunkulės bažnytėlėje, atlaidai yra pelnomi ištisus metus.

Visuotiniai atlaidai gaunami Katalikų Bažnyčios nustatyta tvarka. Sąlygos gauti atlaidus yra šios: atlikti išpažintį, priimti šventąją Komuniją, pasimelsti popiežiaus intencijomis ir nebūti prisirišus prie jokios, net ir lengvos, nuodėmės.